Det är en hel del att tänka på när du märker rör. Utöver att det kan vara krångligt med själva montaget av rörmärkningen, något vi skrivit om tidigare i den här artikeln, så har du dessutom en rad regler att förhålla dig till. Det du behöver förhålla dig till står angivet i AMA:n, Allmän material- och arbetsbeskrivning, det referens- och ramverk som ligger till grund för framtagandet av tekniska beskrivningar inom byggbranschen.

Här listar vi en sammanfattning av vad som står i AMA:n för rörmärkning.

Utformning av rörmärkning

Rörledning som innehåller gas eller vätska

Rörledning som innehåller sådan gas eller vätska som kan medföra risk för hälsa och säkerhet omfattas av särskilda riktlinjer:

 • Den ska märkas så att den inte kan förväxlas med annan rörledning. 
 • Den ska märkas med varselmärkning och med tilläggssymbol.
 • Den ska märkas med ringformigt monterat märkband med en bandbredd om minst 150 mm bredd och med högsta avstånd om 5 m mellan märkpunkterna. 

Övrig rörledning

För övrig rörmärkning gäller riktlinjer enligt nedan. De omfattar även rörledning med risk för hälsa och säkerhet som specificerades ovan, och blir alltså ett tillägg för den typen av rörledning.

 • Rörledning ska märkas med ringformigt monterat märkband med en bandbredd om minst 150 mm.
 • Överlapp ska vara anpassat till rörledningens dimension
 • Märkband ska monteras vid temperatur över 0 grader
 • Märkband får inte placeras direkt på yta med temperatur över 60 grader
 • Vid märkning av isolerad ledning vid ventil och annan armatur ska märkningen placeras på sådant avstånd från ventilen att byte är möjligt utan att märkningen förstörs

Placering av rörmärkning

AMA:n anger också var märkningen ska placeras enligt nedan.

 • Vid huvud- och gruppavstängningsventiler
 • Vid apparatanslutningar– på synliga samt åtkomliga dolda rörledningar vid vägg- och bjälklagsgenomföringar, dock minst var 20:e meter och minst en gång i varje utrymme, samt på åtkomlig rörledning vid in- och utgång ur schakt. Med åtkomlig rörledning menas ledning som är åtkomlig utan demontering av byggnadsdel med verktyg.
 • Vid avgrening
 • Vid shuntgrupper och övriga kopplingsalternativ

Särskilda krav och undantag

Dessutom finns en del särskilda krav och undantag som exempelvis:

 • Ångledning, tryckluftsledning och matningsledning för pneumatik ska märkas med angivna värden för tryck och temperatur i SI-enheter.
 • Märkning ska INTE utföras av synliga kopparledningar till blandare, tappventil, tvättställ, radiator, konvektor och dylika komponenter.

Hos Byggtjänst.se kan du läsa mer om AMA:n om du behöver förbättra din kunskap.

Beställ ditt märkmaterial hos oss

Vi på Produktblad Direkt kan hjälpa dig genom vår effektiva och enkla metod för rörmärkning och för snabb beställning & leverans av ditt märkmaterial. Du kan alltid kontakta oss på info@pbdab.se.

Lycka till med din rörmärkning!

Har du koll på reglerna för rörmärkning?

Så gör du en riktigt bra riskanalys

Under de snart 16 år som vi varit verksamma har vi hållit kurser och seminarium om arbetsmiljö och riskanalyser. Vi tar alltid för vana att ställa frågan ”Varför gör vi en riskanalys?” och svaren...

Koll in fler av våra artiklar!

Senaste infon kring våra program, smarta tips och mycket mer. 

Tips! Så kan du förenkla din rörmärkning

Att märka rör kan tyckas enkelt, eller hur? Det är väl bara att klistra på en lapp? Men den som någon gång befunnit sig på hög höjd med utrymmesbrist mellan rörledningarna vet att det inte alltid är så enkelt ...

Har du koll på reglerna för rörmärkning?

Det är en hel del att tänka på när du märker rör. Utöver att det kan vara krångligt med själva montaget av rörmärkningen, något vi skrivit om tidigare i den här artikeln, så har du dessutom en rad regler...

Vill du veta mer?

Kontakta oss, så hjälper vi dig!

Tel: 023-938 90
E-mail: info@pbdab.se

Eller fyll i vårt kontaktformulär så kontaktar vi dig inom kort!

KONTAKTA OSS