Enligt arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS) skall fallskydd användas när riskanalysen påtalar behovet eller fallhöjden överstiger två meter.
Vidare pekar man på att skyddsanordningar ska användas i första hand och endast i undantagsfall skall personligt fallskydd användas.

Att använda personligt fallskydd är kanske dock enda möjligheten givet rådande yttre omständigheter och arbetets natur. Det kan också vara så att det personliga fallskyddet ger det i särklass bästa skyddet när man jämför olika alternativ för att minimera risken för fall. Eller att det inte är motiverat med hänsyn tagen till den tid det skulle ta att välja ett annat fallskydd i förhållande till den tid det tar att utföra själva arbetet.

Användandet av personligt fallskydd kommer med en rad krav.
Krav på både arbetsgivaren och arbetstagaren.

Kontroll av fallskyddsutrustning

Ett av kraven är att användaren bör kontrollera sin utrustning inför varje användning enligt bruksanvisningen. Ett annat är att kontrollera sömmar och om det finns synliga skador på utrustningen. Dessutom bör en behörig person inspektera utrustningen en gång per år eller med den frekvens som anges i bruksanvisningen. Vid onormal påverkan ska den också kontrolleras.

Beräkna fri höjd för fallskyddet

Fallskyddssystem kräver ett visst fritt utrymme under användaren för att kunna bromsa in när det sker ett fall. Tillverkaren anger hur den fria höjden ska beräknas för utrustningen.

Räddningsplan

Om någon faller och blir hängande i en fallskyddssele risker man att drabbas av hängtrauma, vilket kan leda till allvarliga skador och till och med dödsfall. Det är därför viktigt att det finns rutiner för hur en snabb och säker räddning ska genomföras i en så kallad räddningsplan. Räddningsplanen är alltså ett annat krav när man använder personlig fallskyddsutrustning.

Olika sätt att undsätta en nödställd

Det finns olika sätt att undsätta en nödställd. Att använda en stege är ett om höjden tillåter, kranbil eller lift är ett annat. Att ringa räddningstjänsten är ett tredje. Men man kan också ha egen räddningsutrustning på plats.

Att ha egen räddningsutrustning ställer ytterligare krav på såväl arbetsgivare som arbetstagare. Ett grundkrav är att den som utför räddningen är utbildad i att hantera räddningsutrustningen. Personer som ska utföra en räddning ska också öva på olika situationer återkommande.

Vi täcker kraven

Givetvis täcker vår programvara in alla krav som ställs på en räddningsplan.
Planen går att anpassa efter projektets förutsättningar främst genom att det går att ange olika räddninsalternativ utifrån olika arbetsmoment.
Programmet har också checklistor för att inte bara uppfylla kravet om att kontrollera räddningsutrustning utan även annat fallskydd som t ex fortlöpande kontroll av ställningar.

Fallskydd & Personligt fallskydd

Så gör du en riktigt bra riskanalys

Under de snart 16 år som vi varit verksamma har vi hållit kurser och seminarium om arbetsmiljö och riskanalyser. Vi tar alltid för vana att ställa frågan ”Varför gör vi en riskanalys?” och svaren...

Koll in fler av våra artiklar!

Senaste infon kring våra program, smarta tips och mycket mer. 

Tips! Så kan du förenkla din rörmärkning

Att märka rör kan tyckas enkelt, eller hur? Det är väl bara att klistra på en lapp? Men den som någon gång befunnit sig på hög höjd med utrymmesbrist mellan rörledningarna vet att det inte alltid är så enkelt ...

Har du koll på reglerna för rörmärkning?

Det är en hel del att tänka på när du märker rör. Utöver att det kan vara krångligt med själva montaget av rörmärkningen, något vi skrivit om tidigare i den här artikeln, så har du dessutom en rad regler...

Vill du veta mer?

Kontakta oss, så hjälper vi dig!

Tel: 023-938 90
E-mail: info@pbdab.se

Eller fyll i vårt kontaktformulär så kontaktar vi dig inom kort!

KONTAKTA OSS